keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Rödhamn-Fejan-Vaxholm-Stockholm

.

Säätiedotukset olivat kovassa käytössä, kun Ahvenanmeren ylitykseen oli luvattu kovaa tuulta. Odottelimme yli puolen päivä, jospa tuuli laantuisi. Kävimme saaren etelärannalla tiedustelumatkalla ja saaren laituri tyhjeni kaiken aikaa. Sitten vain päätimme lähteä katsomaan. 
Tuuli oli kova ja aallot korkeita. Olimme jo aikeissa kääntyä takaisin odottamaan tuulen taantumista, mutta sy Helena puski kylkimyyryä kohti Ruotsia Finnlinesin laivan perässä ja meidänkään ei sitten auttanut muuta, kuin vain mennä. 
Ylitys oli sy Hannan pahimpia. Kapu sukkuloi aalloilla minimoiden keikutuksen ja kapuska oli huonovointinen. Ranteisiin laitettavat akupannat olivat unohtuneet lääkelaukkuun, eikä siinä merenkäynnissä ollut mitään asiaa salonkiin alas niitä etsimään.

Kun maata vihdoin alkoi olla näkyvissä alkoi evättiin maistumaan ja elämä voittamaan. sy Helenan miehistö jo meitä vastassa Fejanilla paikkaa näyttämässä laiturin päässä ja saimme kiinnitettyä sy Hannan laituriin väsyneinä ja helpottuneina. Fejanin muutama viikko sitten palaneen ravintolan tilalle oli jo pystytetty uudet tilapäiset systeemit ja ravintola oli täydessä toimintakunnossa. 

Fejanilta lähdimme heti aamusta kohti Vaksholmia konevoimalla, sillä oli aivan tyyntä. 
Vaxholm on todella viehättävä merenrantakaupunki linnoineen ja suloisine ravintoloineen. Ohittaessamme paikallisen huoltoaseman oli jokainen bensapumppu miehitetty nuorilla työntekijöillä ja olivat valmiina ottamaan vastaan veneitä asiakkaiksi. Ihailtavaa toimintaa! Tällaista näkisi Suomessakin niin mielellään. Nuoria oli laiturilla ainakin kuusi valmiina palvelemaan.

Vaxholmin linna

Illallinen syötiin veneessä, kun viimeiset käyttöpäivät lähestyivät kanasuikaleissa ja illalla tutustuimme kävellen kaupunkiin ja kävimme leivoskahveilla.


Ruotsalaisia unelmia

Vaxholmista oli aikainen lähtö Tukholmaan, sillä emme saaneet varattua Wasahamnenista paikkoja etukäteen ja halusimme nimenomaan siihen satamaan. Onhan se Vaasalaivan edessä ihan vanhan kaupungin edessä ja Grönalundin vieressä. Olimme sataman suulla koneajolla hyvissäajoin ja saimme vierekkäiset paikat pienen venkslauksen jälkeen satamasta. Tukholmaan tultaessa tsekkasimme monta laivaa, mutta vesibussit ne vasta tsekattavia on. Niitähän sukkuloi rannalta toiselle siksakksia ihan koko ajan.

Grönalund

Rantauduttuamme sy Helenassa aloitettiin syntymäpäivän vietto shampanjan, mansikoiden, juustojen ym kera ja tietenkin juhlaliputuksessa.


Hengailimme kaupungilla, lounastimme Östermalmin kauppahallissa ja syntymäpäiväillallisen nautimme Jamie Oliverin uudessa ravintolassa, jonne onnistuimme saamaan pöytävarauksen lyhyellä varoitusajalla.

Hannanpäivää vietimme kaupungilla ostoksilla. Mukaan tarttui kaikenlaista tilpehöörit veneeseen, kuten mm uudet viini- ja skumppalasit. Illalla tapasimme serkkua ja kävimme syömässä fiinissä Grodan Grev Ture-ravintolassa.

Aamiaiskaverit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti